ورزش یا سیگار؟ مسئله این است!
به مناسبت هفته بدون دخانیات، همورزشی با نگرشی متفاوت، از دنیای دودی بعضی ورزشکاران، صحبت میکند. با ما همراه باشید.
از زبان یک دانشجو
«از وقتی رفتم دانشگاه شروع کردم به سیگار کشیدن. اگه الان بخوام بگم چند تا بسته سیگار کشیدم یا از چه تاریخی شروع کردم، شاید هر چی فکر کنم بیشتر عصبی بشم؛ فقط یادمه که اول با یک نخ شروع و بعد از مدت کوتاهی به عادت تبدیل شد. الان برای رفع خستگی و گاها فشارهای عصبی میکشم البته چند روز پیش که رفته بودم استخر یکم نفس کم آوردم و مربیم بهم گفت بهتره بگذاریش کنار چون شنا کردن نفس میخواد .»
این مسئله شاید مشکل خیلی از جوانان امروز ما باشد؛ اما بهتر است هر کس به عنوان یک وظیفه اجتماعی اطرافیانش را از مضرات سیگار آگاه کند تا دچار بیماری نشوند.
چرا با وجود اطلاع رسانی های گسترده در مورد مضرات دخانیات، باز هم طرفداران خودش را دارد؟
نیکوتین موجود در سیگار و ماده اعتیادآور در مواد افیونی دیگر موجب میشود افراد به آن عادت کنند و پس از مدتی ترک آن کمی دشوار میشود؛ اما گاهی اوقات یک تلنگر در زندگی ما انسانها میتواند باعث تکان خوردنمان شود؛ اتفاقاتی که با زبان بیزبانی به ما هشدار میدهند که بیش از قبل، مراقب سلامتی خود، باشیم و شاید وجود یک ناجی و یا فردی تاثیرگذار بتواند موجب تغییرات بزرگی در زندگی مان شود.
با توجه به گزارشات چند سال اخیر در تهران و کلانشهرها، تعداد افرادی که دچار حساسیتهای ریوی و مشکلات تنفسی شدهاند، در حال افزایش است؛ لذا بهتر است هنگام رفتن به اماکن عمومی و سرپوشیده از کشیدن سیگار اجتناب شود.
مواد مخدر و سقوط در دنیای فوتبال
تا اسم دخانیات و فوتبال میآید نام ستاره سالهای ۱۹۸۰ دیگو آرماندو مارادونا در ذهنمان تداعی میشود؛ ستاره آرژانتینی که به خاطر چابکی، استعداد بالقوه، تکنیکهای منحصر به فرد، مهارت در کنترل توپ، پاسهای دقیق و دریبلزنی مهار نشدنی با وجود قامت کوتاهش، روزگاری در دنیای فوتبال میدرخشید.
هنگامی که خبر مصرف کوکائین او تایید شد، از سوی فیفا با محرومیت مواجه شد و شوک شدیدی بر دنیای فوتبال و طرفدارانش وارد شد. یک ماده مخدر کوچک توانست اسطورهای را زیر سوال ببرد و در مسیر موفقیتش اختلال ایجاد کند. این اتفاق در دنیای ورزش به همگان ثابت کرد که پارادوکس دخانیات و ورزش در کنار هم جور در نمی آید.
برای مطالعه بیشتر در مورد ورزشکارانی که از سیگار و یا دیگر دخانیات استفاده میکنند، میتوانید به وبسایت نمناک از لینک سری بزنید.
“کدام ستاره های مشهور فوتبال سیگاری هستند؟”
مزایای ترک سیگار
۲۰ دقیقه بعد از کشیدن آخرین سیگار، گردش خون راحتتر انجاممیشود و فشار خون و نبض تا حدودی نرمال میشوند.
۸ ساعت بعد، مونواكسیدكربن در خون شما پایین آمده و به حد مطلوب مىرسد؛ همچنین سطح اکسیژن خون به حد طبیعی خود میرسد.
۲۴ ساعت پس از ترك:
گاز سمی مونواکسیدکربن از بدن خارجمیشود و حملات قلبی کاهش مییابد.
۲ هفته تا سه ماه پس از ترك:
ریهها به میزان زیادی پاکسازی میشوند و ذرات انباشته شده، از ریهها خارج میشوند.
۱ تا ۹ ماه پس از ترك:
سرفه، ترشحات و گرفتگى، سینوس، خستگى و كوفتگى و میزان كمآوردن نفس كاهش مىیابد؛ موهاى ریزى كه با حركت دودى شكل خود خلط را به بیرون از ریه مىرانند، دوباره وظیفه طبیعى خود را در ریه شروع مىكنند و توانایى جابهجایى خلط را به دست مىآورند، ریه را تمیز مىكنند و به این ترتیب عفونت كاهش مىیابد.
تقریباً همه مصرفکنندگان دخانیات مىگویند كه نمىخواهند فرزندانشان به دخانیات نزدیک شوند؛ در حالى كه بچهها از رفتار والدین خود الگوبردارى مىكنند و کودکان كه پدر و مادرشان سیگارى هستند، بیش از دیگر کودکان تمایل به شروع استعمال دخانیات از خود نشانمىدهند.
۱۰ سال پس از ترک
نرخ مرگ و میر ناشى از سرطان ریه نسبت به كسانى كه به سیگار كشیدن خود ادامه مىدهند، نصف مىشود؛ احتمال ابتلا به سرطان دهان، گلو، مرى، مثانه، كلیه و لوزالمعده نیز كاهش مىیابد.
خسارات اقتصادی سیگار
استعمال سیگار هزینه کمی ندارد. در آمریکا خسارت اقتصادى استعمال سیگار حدود ۳۹۱/۳ هزار دلار در سال براى هر سیگارى تخمین زده شده است؛ مشابه آن است که در سال تقریبا ۳۵۰۰ دلار از پولتان را آتش بزنید و به طبیعت نیز آسیب بزنید.
سیگاریبودن گران است. شاید مبلغى كه روزانه صرف خرید سیگارتان میکنید، چندان به چشم نیاید؛ اما بهتر است رقم به دست آمده را ضرب در ۳۶۵ كنید!
این رقم کمی نیست. حال این عدد را ضرب در سالهایى كه سیگار مىكشید کنید!
نتیجه بهدستآمده شما را مبهوت مىکند؛ در حالی که میتوانستید این مبلغ را صرف گزینههای بهتری بکنید. فراموش نکنید که این هزینه بدون در نظر گرفتن خسارات سلامتی و ایمنی زندگی حساب شدهاست.
برای بازگرداندن سلامتی و ایمنى زندگى، ممکن است هزینههای هنگفتی را متحمل شوید.
قوانین سیگار کشیدن
در کشور انگلستان سالهاست که سیگار کشیدن در کلیه اماکن سرپوشیده ممنوعشدهاست و در محیط بیرون هم باید دور از کودکان و سالمندان استعمال شود؛ به همین دلیل در فصول سرد سال افراد مجبورند از محل کار خود بیرون بروند تا سیگار بکشند و همین موضوع باعث شده خیلیها سیگار را ترک کنند؛ همچنین در صورت مشاهده کشیدن سیگار در اماکن عمومی سرپوشیده مثل مرکز خرید ها، پاساژها و ادارات دولت جریمه های بسیار بالایی را لحاظ کرده است. این قانون به خاطر حفظ سلامت کودکان و سالمندان و بیماران ریوی وضع شده است.
ورزشگاهها باید به عنوان اماکن عاری از دخانیات اعلامشود؛ زیرا نه تنها ورزش و دخانیات با یکدیگر سازگار نیستند، بلکه انتشار دود دخانیات در محیط اطراف افراد سیگاری، دیگران را نیز در معرض مواد سمی دخانیات قرار میدهد.
مطالعات علمی نشان میدهد جوانانی که به طور منظم ورزش میکنند، – چه بدنسازی و چه دیگر رشته ها- به دلیل ایجاد دایره ارتباطی مثبت و ورزشی، کمتر به سراغ دخانیات میروند و برای حفظ توان تنفسی خود و فضای رقابتی مثبت، از دخانیات دوریمیکنند.
همچنین مصرف دخانیات در کافهها و رستورانها باید ممنوع شود؛ چرا که این اماکن عمومی است و ممکن است حق و حقوق کودکان و گروههای حساس پایمال شود و همچنین بوی نامطبوع، آن فضا را غیرقابل تحمل میکند و باعث افت تعداد مشتریان هم میشود.
بند آخر
اکثر افراد سیگاری در ابتدا توسط دوستان خود نخ اول را کشیدهاند. این ضرب المثل معروف که میگوید: «کمال همنشنین در من اثر کرد»، هشداریست بر انتخاب صحیح دوست!
پس سعی کنید دایره ارتباطی خود را به دقت و به دور از تصمیمات احساسی انتخاب کنید.
نویسنده : نیکی شاپوری
برای اطلاعات بیشتر
Leave a Comment